Фундація - Страница 23


К оглавлению

23

Ми не можемо розповісти вам подробиці цього скорочення, так само як не могли розповісти правду про Фундацію п’ятдесят років тому. Якщо ви дізнаєтеся про них, наш план може провалитися; так само як це могло статися, якби ви раніше дізналися про обман з Енциклопедією; завдяки цим знанням ваша свобода дій могла б розширитися, а кількість додаткових змінних стала б набагато більшою за можливості нашої психології.

Але цього не буде, бо на Термінусі немає психологів і ніколи не було, крім Алуріна — а він був одним із нас.

Та дещо я вам можу сказати. Термінус і його компаньйон Фундація — це зародки Ренесансу та майбутніх засновників Другої Галактичної Імперії. А теперішня криза — це те, що спричинить рух Термінуса до цієї кульмінації. Ця криза, до речі, доволі проста, набагато простіша за безліч тих, що ще будуть попереду. Якщо коротко, то вона полягає ось у чому. Ви — планета, яка раптово відрізана від ще цивілізованих центрів Галактики, і відчуваєте загрозу з боку сильніших сусідів. Ви — маленький світ науковців, оточений зоною варварства, що стрімко розширюється. Ви — острівець ядерної енергетики в дедалі більшому океані більш примітивної енергії; але, попри це, ви безпорадні через відсутність металів. Тепер ви бачите, що зіткнулися з важкими обставинами, що змушують вас діяти. Характер цих дій, тобто розв’язання цієї дилеми, — звичайно ж, очевидний!

Зображення Гарі Селдона потягнулося вбік, і в руках у нього знову опинилася книга. Він розгорнув її і сказав:

— Але яким би звивистим шляхом не блукала ваша майбутня історія, завжди справляйте на своїх нащадків враження, що цей шлях визначений і наприкінці його — нова й ще величніша Імперія!

Його очі схилилися над книгою, зображення завібрувало й зникло. Світло знову стало яскравим.

Гардін підвів голову і побачив, що на нього дивиться Піренн. Його очі були повні смутку, а губи тремтіли.

Голос голови був твердим, але безбарвним:

— Здається, ви мали рацію. Якщо прийдете сьогодні о шостій вечора, Рада проконсультується з вами щодо наступних кроків.

Вони потиснули одне одному руки й пішли; Гардін усміхнувся сам собі. Вони майже в усьому розібралися; вони були достатньо добрими науковцями, щоб визнати свої помилки, але тепер визнали їх занадто пізно.

Він подивився на годинник. Усе вже мало бути завершено; люди Лі вже контролюють ситуацію, і Рада більше не віддаватиме накази.

Завтра анакреонці висадять свої перші космічні кораблі, але це теж нормально. За шість місяців вони вже не зможуть командувати.

Насправді, як і сказав Гарі Селдон і як здогадувався Сальвор Гардін з першого дня, коли о’Родрік сказав йому про відсутність ядерної енергії на Анакреоні, — вихід з цієї першої кризи був очевидним.

Неймовірно очевидним!

Частина ІІІ. МЕРИ

1

ЧОТИРИ КОРОЛІВСТВА — назва, яку отримали частини провінції Анакреон, що відкололися від Першої Імперії й утворили незалежні та недовговічні королівства. Найбільшим і найпотужнішим з них був сам Анакреон, що в районі…

Безсумнівно, найцікавішим аспектом історії Чотирьох королівств є дивний суспільний устрій, який був нав’язаний їм під час правління адміністрації Сальвора Гардіна…

Галактична енциклопедія

Депутація!

Побачивши їх, Сальвор Гардін не відчув жодного задоволення. Навпаки, у нього з’явилося якесь неприємне передчуття.

Йохан Лі виступав за крайні заходи.

— Я не розумію, Гардіне, — сказав він, — навіщо нам потрібно марнувати час. Вони нічого не зможуть зробити до наступних виборів — принаймні законно — і це дає нам рік. Скажи їм, хай забираються під три чорти.

Гардін стиснув губи.

— Лі, ти ніколи нічому не навчишся. За ті сорок років, що я тебе знаю, ти так і не опанував витончене мистецтво підкрадатися до супротивника ззаду.

— Це не мій метод боротьби, — пробурчав Лі.

— Так, я знаю. Саме тому ти — та людина, якій я довіряю. — Він зробив паузу й потягнувся за сигарою. — Ми, Лі, пройшли довгий шлях з того часу, як спланували наш переворот проти енциклопедистів. Я старію. Мені шістдесят два. Ти коли-небудь замислювався над тим, як швидко пролетіли ці тридцять років?

Лі пирхнув.

— Мені шістдесят шість. І я не відчуваю себе старим.

— Так, але в мене не таке добре травлення. — Гардін ліниво затягнувся. Він уже давно перестав мріяти про м’який веганський тютюн, що існував у час його молодості. Ті дні, коли Термінус торгував із кожною частиною Галактичної Імперії, відійшли в забуття, як і всі добрі старі часи, — туди ж, куди прямувала вся Галактична Імперія. О космосе! Уже впродовж тридцяти років, після втрати зв’язків тут, на краю Галактики, увесь Всесвіт Термінуса складався з самої планети і чотирьох сусідніх королівств.

Як низько впала колишня велич! Королівства! У старі часи вони були префектурами, усі належали до однієї провінції, що, своєю чергою, була частиною сектора, а той — частиною квадранта, який належав до складу всеосяжної Галактичної Імперії. А тепер, коли Імперія втратила контроль над далекими куточками Галактики, ці маленькі групки планет, що відкололися від неї, стали королівствами — з оперетковими королями та знаттю, дрібними, безглуздими війнами й життям, що з пафосом тривало серед руїн.

Цивілізація занепадала. Ядерна енергія була забута. Наука згасала, перетворюючись на міфологію, — доки Фундація не втрутилася у справу. Фундація, яку Гарі Селдон саме для цього створив на Термінусі.

23